Η Ινδονησία είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με περισσότερους από 280 εκατομμύρια κατοίκους και μια εθνοτικά και γλωσσικά ποικολόμορφη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αποτελεί το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος στον κόσμο με πάνω από 17000 νησιά. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ένα ταξίδι στην Ινδονησία σου δίνει τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με ένα λαό και μία χώρα με τόσο ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα κουλτούρα. Τα φυσικά τοπία, οι άνθρωποι, η κουζίνα, τα ήθη και τα έθιμά τους, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θρησκεία τους που διατηρούνται στον πέρασμα των αιώνων, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει να επισκεφτείς την Ινδονησία. Είναι από εκείνες τις χώρες που μπορεί να σε μαγέψει και να σε ταξιδέψει σε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης.


Γενικές πληροφορίες για την Ινδονησία
Το νόμισμα είναι το ινδονησιακό ρούπι. 1 ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 17 χιλιάδες ινδονησιακά ρούπια (Φεβρουάριος 2025)
Επίσημη γλώσσα είναι τα ινδονησιακά αλλά υπάρχουν περισσότερες από 700 γλώσσες. Αρκετοί ντόπιοι σε τουριστικές περιοχές μιλάνε αγγλικά.
Η πλειοψηφία στην Ινδονησία είναι Μουσουλμάνοι με εξαίρεση το Μπαλί που είναι Iνδουιστές.
Το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο. Αγοράζετε πάντα εμφιαλωμένο νερό.
Ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής. Συχνό πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού. Αποφεύγετε σαλάτες και ωμά τρόφιμα και να είστε προσεκτικοί στα εστιατόρια που επιλέγετε.
Το δίκτυο τηλεπικοινωνιών είναι αρκετά καλό στην Ινδονησία οπότε αποκτήστε κάποιο πακέτο για ομιλία, μηνύματα και ίντερνετ.
To οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση, αλλά η οδήγηση όπως προαναφέραμε, δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.
Για τις μεταφορές σας αν δεν έχετε δικό σας μέσο, είτε επικοινωνήστε με το κατάλυμα για να σας βρει κάποιον συνεργαζόμενο επαγγελματία οδηγό είτε συμφωνήστε για την τιμή από πριν με τον οδηγό του ταξί.

Πόσο χρόνο να μείνετε και που να πάτε
Πολλοί αναρωτιούνται πόσο διάστημα πρέπει να περάσει κανείς στην Ινδονησία. Η απάντηση είναι δύσκολη αφού εξαρτάται από το τι επιθυμεί ο καθένας να επισκεφτεί, πόσο χρόνο και πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει. Σίγουρα ένα ταξίδι στην Ινδονησία δε μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από μία βδομάδα και λόγω απόστασης και λόγω της ποικιλίας και του αριθμού των σημείων ενδιαφέροντος. Εμείς αποφασίσαμε να μείνουμε 7 μέρες και να ανακαλύψουμε 2 νησιά, την Ιάβα και το Μπαλί.

Η Ιάβα είναι το πολυπληθέστερο νησί του κόσμου, όπου ζουν περίπου οι μισοί Ινδονήσιοι και βρίσκεται προς το παρόν και η πρωτεύουσα Τζακάρτα. Στην Ιάβα θα βρείτε και την ιστορική πόλη Yogyakarta με τους απίθανους ναούς που είναι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και πρέπει να είναι στη λίστα κάθε ταξιδιώτη. Αναμφίβολα, ο πιο τουριστικός και εύκολος προορισμός για πρώτο ταξίδι στην Ινδονησία είναι το Μπαλί.
Η νέα πρωτεύουσα της Ινδονησίας θα είναι η Νουσαντάρα στο νησί του Βόρνεο. Αν και πρωτεύουσα, η Τζακάρτα δεν αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης και δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί λόγοι όπως το κλίμα, η απουσία ιστορικών μνημείων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η μόλυνση. Παρόλα αυτά, η Τζακάρτα αποτελεί βασικό σημείο εισόδου λόγω του διεθνούς αεροδρομίου.


Για διαμονή στη Τζακάρτα σας προτείνουμε το 4αστερο ξενοδοχείο Ashley Tanah Abang με μοντέρνα και ευρύχωρα δωμάτια, εσωτερική πισίνα και πολύ καλό πρωινό (1.300.000 ρούπια ή 75 ευρώ το τρίκλινο). Πιο οικονομική επιλογή είναι το La Boheme, Rooms and Coffee για 580.000 ή 35 ευρώ το δίκλινο.




Πότε είναι η καλύτερη περίοδος
Η Ινδονησία έχει τροπικό κλίμα οπότε υπάρχουν ουσιαστικά 2 περίοδοι, η ξηρή μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου και η υγρή μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι κατά την ξηρή περίοδο υπάρχουν πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις σε σχέση με την υγρή. Η περίοδος με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Ινδονησία είναι τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εμείς επισκεφτήκαμε την Ινδονησία αρχές Ιουνίου, που ξεκινάει η τουριστική σεζόν και ο καιρός είναι ηλιόλουστος με θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς. Ειδικότερα για το Μπαλί, ο Ιούνιος θεωρείται ίσως ο καλύτερος μήνας να επισκεφτείς το νησί με υποφερτό αριθμό επισκεπτών και εξαιρετικό καιρό.

Οργάνωση και κόστος ταξιδιού
Κλείσαμε τα αεροπορικά εισιτήρια 2 μήνες πριν το ταξίδι μέσω Scyscanner για να μπορούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες προσφορές. Από Αθήνα για το διεθνές αεροδρόμιο της Τζακάρτα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Κυριότεροι ενδιάμεσοι προορισμοί είναι είτε η Ντόχα του Κατάρ με Qatar Airways ή το Άμπου Ντάμπι με Etihad Airways είτε η Σαουδική Αραβία με Saudia Airlines για Ριάντ ή Τζέντα. Ένα ταξίδι διαρκεί τουλάχιστον 15 με 16 ώρες μαζί με την ενδιάμεση πτήση και το συνολικό κόστος για τον Ιούνιο ήταν 650 ευρώ.
Για τα ξενοδοχεία χρησιμοποιήσαμε το Booking.com. Μείναμε 2 βράδια στην πρωτεύουσα Τζακάρτα λόγω των πτήσεων και για μία μικρή επίσκεψη στην πόλη, 2 βράδια στη Yogyakarta για να επισκεφτούμε τους ναούς στα περίχωρα της πόλης και 3 βράδια στο Μπαλί. To συνολικό κόστος για 7 διανυκτερεύσεις ήταν 250 ευρώ το άτομο. Να τονίσουμε ότι τα ξενοδοχεία ήταν στην πλειοψηφία τους 4 ή 5 αστέρων οπότε σίγουρα μπορείτε να βρείτε και πολύ πιο οικονομικά καταλύματα.
Για τις μεταφορές χρησιμοποιήσαμε είτε το τρένο για να πάμε από τη Τζακάρτα στη Yogyakarta είτε το αεροπλάνο για να πάμε στο Μπαλί είτε επαγγελματίες οδηγούς μετά από συνεννόηση με τα ξενοδοχεία. Αποφύγαμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο γιατί η οδήγηση γίνεται από τα αριστερά, η κίνηση κοντά στις μεγάλες πόλεις και στο Μπαλί είναι απογοητευτική και η οδηγική συμπεριφορά είναι διαφορετική από όσα που έχουμε συνηθίσει. Όσον αφορά το Μπαλί, για όσους είναι πολύ εξοικειωμένοι με το μηχανάκι, μπορούν να νοικιάσουν εύκολα στην Ινδονησία. Έτσι αποφεύγεται η χαωτική κίνηση, ειδικά στο Ντενπασάρ και στο Ούμπουντ, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω συχνών ατυχημάτων.
Συνολικά για το ταξίδι μας στην Ινδονησία (πτήσεις, διαμονή, μεταφορές, φαγητό, εισιτήρια για ναούς και αξιοθέατα) δώσαμε 1900 με 2000 ευρώ το άτομο. Οι τιμές στην Ινδονησία είναι πολύ προσιτές και στο φαγητό και στη διαμονή. Το μεγάλο κόστος είναι τα αεροπορικά εισιτήρια και οι μεταφορές αν δεν έχετε το δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανάκι).

Τι χρειάζεσαι για ένα ταξίδι στην Ινδονησία
Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες από τη μέρα άφιξης στην Ινδονησία. Το διαβατήριο πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και με άδειες σελίδες.
Για όσους θέλουν να μείνουν στη χώρα για λιγότερες από 30 μέρες δε χρειάζεται βίζα από πριν. Μπορείς να αποκτήσεις βίζα στο αεροδρόμιο (visa on arrival) για περίπου 30 ευρώ (500.000 ινδονησιακά ρούπια, ισοτιμία Φεβρουάριος 2025).
Για είσοδο στο Μπαλί, χρειάζεται η πληρωμή του τουριστικού φόρου. Μπορείτε να το κάνετε ηλεκτρονικά στο σάιτ Love Βali και η τιμή είναι 150.000 ρούπια δηλαδή 9 ευρώ .
Ασφάλεια υγείας για να είστε καλυμμένοι για τυχόν απρόοπτα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και μετρητά. Οι περισσότερες χρεωστικές κάρτες γίνονται αποδεκτές σε ξενοδοχεία και διεθνή εστιατόρια. Τα μετρητά χρειάζονται για την πληρωμή των οδηγών, για παροδοσιακές αγορές ή για είσοδο σε ναούς. Μπορείτε να πληρώσετε και σε ευρώ π.χ. τους επαγγελματίες οδηγούς. Μην κάνετε συνάλλαγμα από τράπεζες γιατί υπάρχει μεγάλη προμήθεια.
Ρωτήστε το γιατρό σας για τυχόν εμβόλια, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικά. Συνίσταται το εμβόλιο για Ηπατίτιδα Α (συνδυαστικό εμβόλιο με τυφοειδή πυρετό το οποίο κάναμε και εμείς). Ο κίνδυνος ελονοσίας στην Ιάβα και στο Μπαλί είναι χαμηλός.
Φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως παυσίπονα, και για κοιλιακές ενοχλήσεις συνηθισμένες μεταξύ των ευρωπαίων ταξιδιωτών (π.χ. γαστρεντερίτιδες), αντισηπτικό χεριών, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και κάποιο προϊόν για τσιμπήματα κουνουπιών.
Ελαφριά ρούχα, καπέλο, γυαλιά, αδιάβροχο και ένα μπουκάλι με εμφιαλωμένο νερό.
